Izvršena inspekcijska kontrola 48 građevinskih firmi

Bez autora
Sep 07 2014

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Inspekcija rada, nakon kontrole 48 poslodavaca koji izvode radove visokogradnje i niskogradnje na gradilištima u Beogradu, zabranila rad na osam gradilišta, podnela 24 prekršajne prijave i donela 20 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka.U saopštenju se navodi da je najviše nepravilnosti utvrđeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. One se odnose na to da zaposleni ne nose lična zaštitna sredstva (zaštitni šlem, zaštitni opasač za rad na visini), da ne postoji stručni nadzor za opremu za rad, a ni propisana uputstva za upotrebu i bezbedan rad (dizalice, mašine za malterisanje), kao i da su skele postavljene bez propisane tehničke dokumentacije i da na njima nema zaštitne ograde.

Izvršena inspekcijska kontrola 48 građevinskih firmiMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Inspekcija rada, nakon kontrole 48 poslodavaca koji izvode radove visokogradnje i niskogradnje na gradilištima u Beogradu, zabranila rad na osam gradilišta, podnela 24 prekršajne prijave i donela 20 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka.

U saopštenju se navodi da je najviše nepravilnosti utvrđeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

One se odnose na to da zaposleni ne nose lična zaštitna sredstva (zaštitni šlem, zaštitni opasač za rad na visini), da ne postoji stručni nadzor za opremu za rad, a ni propisana uputstva za upotrebu i bezbedan rad (dizalice, mašine za malterisanje), kao i da su skele postavljene bez propisane tehničke dokumentacije i da na njima nema zaštitne ograde.

U oblasti radnih odnosa, najviše prekršajnih prijava podneto je zbog angažovanja radnika bez zaključenog ugovora o radu, takozvanog rada na „crno“.

Poslodavci su sa tri osobe zatečene na radu „na crno“ istog dana zaključili ugovore o radu na neodređeno vreme i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje.

Inspekcija rada obavila je kontrolu na sledećim gradilištima: most Zemun–Borča, Blok 67a, hotel „Stari mlin“, rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe i stambeno-poslovni objekat u istoj ulici, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik